Toyota je nedavno predstavila javnosti ''WelWalk WW - 1000'' sistem, dizajniran da pomogne delimično paralizovanim pacijentima pri hodanju. Ovu robotsku nogu razvili su u saradnji sa Fujita univerzitetskom bolnicom iz Japana. Ovaj sistem prati motorizovan mehanički okvir koji oblaže nogu pacijenta od kolena na dole.

 Pacijenti kojima je ugrađena ova robotska noga, vežbali su hodanje na posebnim trakama, koje imaju za cilj da smanje opterećenje i olakšaju pacijentima period privikavanja.

 Tokom Toyotine prezentacije, ova robotska noga bila je prikačena za butinu, koleno i skočni zglob volontera, koji je tada pokazao na koji način robotska noga funkcionše. Težinu tela čoveka, podržava pojas, dok motor robotske noge omogućuje čoveku da savija nogu u kolenu. Ovaj sistem takođe je opremljen mnogim senzorima koji prate čovekov hod i brzo se prilagođavaju svakom pojedincu. Sistem može kontrolisati bolničko osoblje koristeći panel sa ekranom osetljivim na dodir.

 Prema rečima dr. Eiichi Saito, potpredsednika Fujita Univerziteta, njihov cilj je da asistiraju pacijentima pri korišćenju robotske noge postepeno, dok ne nauče kako da hodaju sami.

 Prema raznim istrživanjima, iznajmljivanje ove opreme, trenutno je isplativije od same kupovine iste. Iznajmljivanje će koštati na mesečnom nivou oko 9,130 dolara. Toyota nije otkrila koliko bi koštala kupovina ove robotske proteze.

 Druge robotske noge dostupne na tržištu

 Robotske noge se na tržištu nalaze već dugi niz godina, ovaj Toyotin projekat nije baš najnoviji koncept, ali ono što ga izdvaja od drugih jeste što će postojati mogućnost iznajmljivanja opreme, što će biti znatno pristupačnije bolnicama i pacijentima.

 Pored Toyotinog, postoji i sistem koji se zove ''Lokomat'' koji je napravljen za obe noge. Postoje mnogi slični sistemi njemu koji ste koriste u Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, rehabilitacija pomoću ''Lokomat'' sistema je izuuzetno skupa, zbog čega je mnoge bolnice nisu mogle priuštiti.

 Veliki broj kompanija je takođe napravilo robotske proteze u poslednjih nekoliko godina. Kompanija ''SuitX'' predstavila je svoj ''Phoenix Robotic'' ekoskeleton. Sistem je težak 27 kilograma i može se lako montirati na telo pacijenta.

 Kompanija ''Ossur'' je 2015. godine izbacila ''Propio Foot '' protezu. Uređaj poseduje motorizovan članak na baterije koji je praktičan za nošenje. Koristi algoritme i senzore koji se automatski prilagođavaju pacijentovom stopalu i hodu.