Kada je Amazon kupio Kiva Systems kompaniju 2012. godine, interesovanje za autonomnim mobilnim robotima (AMR) znatno je poraslo, pogotvo za njihovim radom u velikim skladištima. Zahvaljujući njima kompanija Kiva odlično posluje. Autonomni mobilni roboti su dosta fleksibilniji i prilagodljiviji za rad, od dosadašnjih robota koji su se koristili, i koji sada spadaju u kategoriju ,,tradicionalne automatizacije''.

 Nedavno se na AMR tržištu pojavio novi konkurent. Pojavili su se roboti koji premeštaju i podižu stvari iz skladišta na veoma specifične načine. Jedno robotsko rešenje direktno uzima manje i lakše predmete koji se jednostavno postavljaju i prenose u kutije, koji se nalaze na drugim robotskim platformama, pomoću robotskih ruku. Robot zatim prenosi napunjene kutije do određenog mesta u skladištu, gde se nalaze zaposleni koji dalje završavaju posao. Izvršni direktor kompanije ,,inVia Robotics'' Lior Elazary, izjavio je da zahvaljujući ovoj metodologiji, roboti mogu da rade i u uskim skladištim prolazima.

 U nekim slučajevima ljudi rade zajedno sa robotima. Na primer, kada se u hladnjačama prebira voće i povrće, to može biti veoma sitno i teško za robota, pa čovek prebira određenje namirnice, odlaže ih u gajbe, koje robot kada se napune, podiže i nosi do određenog prostora u skladištu.

 U robote je ugrađen Robotic Management System (RMS) operativni sistem, koji im pomaže pri optimizaciji samog posla, pomoću agenata koji su za to zaduženi. Sistem takođe ima za cilj da omogući da više robota može da radi zajedno isti posao, tako da ne remete rad jedan drugog.

 Tony Dobson, izvršni direktor u kompaniji Snapfulfil iz Velike Britanije, kaže da se u njihovoj kompaniji takođe radi na tome da se uvedu AMR rešenja. Oni žele da razviju softver koji će da kontroliše sve robote i druge oblike automatizacije u skladištima. 

Autor: Teodora Mitrović