“Da li znate koja je kompanija ostvarila najveću prodaju u domenu industrijskih robota u 2015. godini?” Kako tržište industrijskih robota svake godine pomera granice i povećava rast, za 2015.godinu slobodno možemo reći da je bila rekordna, ali očekuje se povećanje rasta i narednih godina pogotovo sa pojavom i sve većim korisćenjem HRC - kolaborativnih robota. Velike svetske kompanije, kao što su ABB, YASKAWA, KUKA i FANUC,  koje se bave proizvodnjom industrijskih robota, sa ponosom su objavile podatke o povećanju prodaje robota širom sveta,  a isto tako i manje kompanije su zabežile povećanu prodaju u odnosu na 2014.godinu.

 Sa najmanjom prodajom a ujedno i najmanjim udelom na svetskom trizištu su sledeće kompanije: Omron/Adept - 20.000, Comau - 30.000, Stäubli - 45.000, Epson - 50.000, Mitsubishi - 70.000 a zatim slede:

 Kompanija KUKA, osnovana još u XIX veku, po prodaji robota ulazi u TOP 5 sa nešto manje od 100 hiljade prodatih robota. Najprodavaniji roboti su iz serije KR AGILUS a sve veća potražnja je za HRC - kolaborativne robote (LBR iiwa).

 Kompanija Nachi-Fujikoshi najviše robota isporuči na tržištu Azije i Severne Amerike. A taj broj je malo preko 100 hiljade robota na godišnjem nivou. Naprodavaniji industrijsKi roboti su iz serije SRA i jedninstveni roboti sa 7-osa, serija MR.

 Komapanija Yaskawa (Motoman roboti),  ima skoro indentičan prosek prodaje robota zadnjih par godina, oni se, kao i ABB, drže oko cifre do 300 hiljade prodatih industrijskih robota širom sveta na godišnjem nivou. Najprodavaniji su roboti iz serije EA1800.

 Komapnija ABB je krajem godine isporučila Kini 50.000 robota iz serije IRB 1200 i tako zadržala njen prosek od 300 hiljade prodatih robota širom sveta. Najprodavaniji roboti su iz serije IRB 1600 a naredne godine se očekuje velika prodaja i HRC (collaborative robot) kolaborativnog robota sa dve ruke, poznatijeg kao YuMi.

 Kompanija FANUC tvrdi da je prodala oko 400.000 robota širom sveta,  što je svrstava na poziciju broj 1, kao najvećeg proizvođača industrijskih robota na svetu u 2016.godini. Može se reći da su izjednačili proslogodišnji uspeh. Kupci su pokazali najviše interesovanja za robote iz  serije R-2000iC a kod kolaborativnih robota najpopularniji je CR 35iA, sa nosivošću od 35kg.