Prema izjavama slovenačkog premijera, Mira Cerara, Slovenija je pobedila u konkurencji Češke, Poljske i Slovečke za otvaranje nove fabrike industrijskih robota na evropskom tržistu od strane japanske kompanije Yaskawa. Očekuje se da ova investicija od oko 40 miliona evra donese više o 200 novih radnih mesta. Inače, kompanija Yaskawa već zapošljava skoro 200 ljudi u Sloveniji.

 Od 1996.godine Yaskawa Slovenija i Yaskawa Ristro iz mesta Ribnica su u vlasništvu japanske kompanije Yaskawa Electric Corporation, najvećeg svetskog proizvođača industrijskih robota. Ove slovenačke firme beleže veoma veliki rast prodaje robota koji prelazi i 40 miliona evra na godišnjem nivou. Već postojeća fabrika u Ribnici proizvodi gotovo petinu robota za Yaskawa Evropa, dok će ciljevi nove farbike biti plasman industrijskih robota na tržište Evrope, Bliskog istoka i Afrike, izjavio je direktor pogona u Ribnici, Hubert Kosler.

 Lokacija nove fabrike još uvek nije poznata, kao ni paket subvenicja i olakšica koje je Vlada Republike Slovenije ponudila japanskim investitorima, kako bi pobedila u konkurenciji zaintresovanih zemalja (Česka, Slovačka i Poljska). Očekuje se da izgradnja fabrike počne do kraja godine, a prvi roboti biće proizvedeni 2018. ili 2019.godine. 

 Kompanija Yaskawa Electric Corporation je osnovana pre više od 100 godina i vodeći je svetski proizvođač na području robotike i sistema za automatizaciju. Središte kompanije je u gradu Kitakjušu a širom sveta zapošljavaju više od 15 hiljade ljudi. U Evropi, pored fabrike u Ribnici, kompanija Yaskawa ima proizvodne pogone u Nemačkoj, Škotskoj i Švedskoj, a evropsko središte se nalazi u Nemačkoj, u Ešbornu.


YASKAWA Slovenija DOO

Lepovce 23
SI-1310 Ribnica
Slovenija

Telefon: +386 1-8372 410
Fax: + 386 1-8361 243

Web: www.motoman.si