Vlada Narodne Republike Kine objavila je podatak da je proizvodnja robota u punih devet meseci ove godine povećana za 30% u odnosu na isti period za 2015.godinu. Ovu vest je potvrdio i ministar industrije i informacionih tehnologija na prošlonedeljnom samitu ''Shanghai Industry Fair''

 Kina već planira da postane najveće tržiste, na svetu, industrijskih robota, tržište koje se svake godine uvećava velikom brzinom. Ovu robotsku revoliciju, Kina planira da sprovede u naredne dve godine, kako bi postala lider u oblasti proizvodnje industrijskih robota pa i njihove primene. Vlada je obezbedila i podsticajna sredstva za sve lokalne samouprave i druge poslovne partnere.

 Iz svega ovoga postaje jasan pokušaj kineske kompanije Midea, koja se bavi proizvodnjom kućnih aparata, da kupi nemačku kompaniju za proizvodnju industrijskih robota KUKA AG. Kineski konzorcijum, Fujian Grand Chip,  je sredinom godine ponudio neverovatne 4.5 milijarde evra za kupovinu nemačkog proizvođača industrijskih robota, KUKA AG. 

 Kompanija Midea već poseduje 13% akcija robotskog giganta iz Nemačke, a kao dogovor nije postignut, očekuje se pojačana ponuda sledeće godine.