Sa ponosom možemo da kažemo da su studenti Fakulteta tehničkih nauka, tim M41+, na evropskom takmičenju u robotici, Eurobot, održanom u Francuskoj uspeli da se izbore sa jakom konkurecijom i osvoje drugo mesto što je od velikog značaja kako za Univerzitet tako i za našu zemlju. Pored njih na takmičenju su učestvovala još dva tima od kojih je MEMRISTOR zauzeo 6. mesto, a MSM-RV 10. mesto  što su takođe značajni uspesi na ovakvom takmičenju.

 Da podsetimo još jednom, da se prave se potpuno autonomni roboti, sa tačno definisanim gabaritima, načinom izrade, sigurnosnim funkcijama i drugim koje su naznačene u pravilniku. Cilj je manevrisati odeređenim predmetima po stolu, tako da roboti sakupe što više bodova, za šta imaju svega 90 sekundi.

 Zvuči vrlo jednostavno ali za projektovanje robota je potrebno uložiti mnogo truda i vremena. Najveći problem jesu nepredviđene i neočekivane situacije gde robot može da napravi veliki problem timu, koje se dešavaju.

Mladi, perspektivni i uspešni

 Tim M41+ je uspeo da prebrodi sve prepreke i probleme, maksimalno iskoristi resurse kojima raspolaže, čija vrednost je drastično manja u poređenju sa konkurentima ali ne i presudni faktor za dobar uspeh.

 Na prošlogodišnjem takmičenju su se izborili za treće mesto, dok su ove godine pokazali da su spremni da se bore i za prvo, gde je bilo neizvesno do samog kraja finalnog meča. Prvo mesto je osvojio tim RCVA iz Francuske, kome je ovo ukupno 14 titula, a osma zaredom, uz komentar da je to bio najbolji finalni meč u poslednjih 5 godina. 

 Kako kažu za dobar uspeh je potrebna borbenost, entuzijazam, puno pozitivne energije i ono najbitnije da vlada timski rad i duh, gde su svi jednaki i zajedno stvaraju vrednost. Nadamo se da vam je njihov uspeh pomogao pri motivaciji gde su pokazali da se trud i upornost uvek isplate.