Studenti koji su imali nešto malo slobodnog vremena i odlučili da ga ulože u nešto produktivno, u lični razvoj kako bi vam omogućili da vidite kako to izgleda, projektovanjem potpuno autonomnih robota i ove godine će učestovati na takmičenju.

 Pošto je robotika oblast koja povezuje elektrotehniku, računarstvo, mašinstvo i automatsko upravljanje, izrada robota takođe povećava praktična iskustva iz ovih disciplina, sve to je svedeno na takmičenje iz robotike koje nosi naziv “Eurobot”.

 Na EUROBOT takmičenju predstavnici Srbije su učestvovali već 17 puta i uvek imali zapažen uspeh:

  • 2003. godine osvojeno je peto mesto u Evropi,
  • 2006. godine su tri tima iz Srbije zauzeli treće, šesto i jedanaesto mesto,
  • 2012. godine treće i četvrto mesto,
  • 2015. godine četvrto mesto,
  • dok su 2016. godine dva tima iz Srbije zauzeli drugo i treće mesto, što Republiku Srbiju svrstava u red veoma uspešnih zemalja.

 Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama. Naime, sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote.

 Zadatak ove godine se ogleda u skupljanju loptica, gde će morati da razlikuju crne i bele loptice, koje predstavljaju rude, na Mesecu, koje će odlagati na naznačenim delovima na stolu. Takodje imaju zadatak da izgrade bazu tako što će slagati module koji su u obliku valjaka. Dok će na samom početku morati da pređu klackalicu, a da pritom robot ne izgubi ravnotežu.

 Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 sekundi ispuni više postavljenih zadataka i time osvoji veći broj poena. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije.

 Da bi mogli da učestvuju u takmičenju roboti moraju da prođu detaljnu sudijsku proveru ispunjenosti tehničkih zahteva i dokazivanja performansi tzv. homologaciju. U prvom delu homologacije sudije detaljno pregledaju robot, a zatim se robot postavlja na sto (bez protivnika) i treba da ostvari nekoliko poena čime se dokazuje funkcionalnost.

 Nacionalno prvenstvo u robotici, održaće se 28-29. aprila 2017. godine u zgradi Univerziteta u Novom Sadu. Dok će evropsko takmičenje biti u Francuskoj u La Roche-sur- Yon, na kojem mogu da učestvuju tri predstavnika, odnosno tima određene države.

 Svečano otvaranje nacionalnog takmičenja biće organozovano u subotu 29. aprila 2017. godine sa početkom u 13 časova, homologacija će početi u petak 28. aprila posle podne od 17 do 22 časova. Takmičenje počinje u subotu 29. aprila u 8 časova po rundama (juniorski i seniorski timovi). Od 14 časova su polufinalni dueli, mečevi za treće mesto i finalni mečevi. Proglašenje pobednika planirano je za 16 časova. Saznali ste ko su, gde su, šta rade, zašto se bore, nađite malo slobodnog vremena i podržite ih svojim prisustvom!

Autor: Dragica Babić