Da li ste znali da više od 60% mladih u Srbiji ne radi na svom usavršavanju tokom studija?

Mnogi od njih ne iskorišćavaju mogućnosti koje su im pružene. S' druge strane imamo mlade i perspektivne studente, koji se trude da pored fakulteta imaju stabilnu pozadinu, gde rade na sebi, odlaze na razne seminare, radionice, takmičenja, konferencije, sajmove nauke, tehnike itd. Željni su novih znanja, žele da budu upravo ta promena koja će se desiti prvenstveno kod nas u Srbiji pa onda i šire.

 Ekipa koja je u koraku sa novom tehnologijom, novom revolucijom ovog vremena, stvaraju, koristeći stečena znanja je tim “M41+” sa Fakulteta tehničkih nauka. Naime, to su studenti sa mehatronike pomenutog fakulteta, koji imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

 Pošto je robotika oblast koja povezuje elektrotehniku, računarstvo, mašinstvo i automatsko upravljanje, izrada robota takođe povećava praktična iskustva iz ovih disciplina, sve to je svedeno na takmičenje iz robotike koje nosi naziv “Eurobot”.

 To je prilika za mlade da razvijaju kreativnost, uoče nove ideje, nauče da rade u timu. Pored ovoga je neophodno i interdisciplinsko znanje, osećaj za realnost - da bi se ideja zapravo i ostvarila.

 Prethodnih godina je ekipa “М41+” ostvarilа zapažene uspehe, pored nacionalnog takmičenja, više puta su bili plasirani u sam vrh evropskih takmičenja, sa najboljim timovima iz Evrope:

  • maj 2016. Francuska, treće mesto;
  • maj 2015. Švajcarska, četvrto mesto, kao i na mnogim drugim.

 Ovogodišnje takmičenje u Eurobotu će se održati u La Roche-sur- Yon u Francuskoj, na temu ,,Moon Village”. U okviru ove teme roboti će morati da izvrše dva zadatka:

  1. sakupljanje ruda u obliku loptica;
  2. slaganje modula koji su u obliku valjaka tj. izgradnja sela;

 Pored osnovna dva zadatka koja moraju da ispune, roboti moraju da pređu određene prepreke za izvršenje istih. Pobednik je onaj robot koji obavi sve funkcije u tačno naznačenom vremenskom periodu koji iznosi 90 sekundi. Naime, roboti su potpuno autonomni, što znači da moraju samostalno da obave ceo zadatak.

 Činjenica je da svi najbolji studenti ne prave robote, ali su svi studenti koji to rade deo ove kategorije.

Autor: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.