Kompanija SCHAFT je postala poznata sa svojim robotom koji je postigao izvanredne rezultate tokom DARPA Robotics challenge-a. Nakon sto je Gugl (sada Alphabet) preuzeo vlasništvo nad firmom 2013.godine, o njihovom radu se zna vrlo malo. Njihovo najnovije, još uvek neimenovano, dostignuće je predstavljeno prošle godine na NEST2016 manifestaciji u Tokiju.

 Naime, SCHAFT je nastavio svoj kreativni pristup bipedalnim strukturama koje su efikasne sa aspekta upravljanja i istovremeno sposobne za navigaciju u različitim sredinama, prvenstveno namenjenim za rad ljudi. Najzanimljiviji detalj novopredstavljenog robota je to što nema kolena, odnosno poseduje linearni električni aktuator koji skraćuje i produžuje nogu da bi koračao.

 Pored toga, celi torzo se nalazi između nogu (ispod kuka), što spušta centar mase niže i čini celu strukturu značajno stabilnijom i lakšom za upravljanje. Robot poseduje mogućnost da zarotira noge u kukovima oko vertikalne ose, i promeni konfiguraciju postavljajući obe noge u stražnji deo. Ovakva konfiguracija doprinosi većoj kompaktnosti što je veoma važno za kretanje u uskim prolazima.

 Na video snimku se može videti da se robot sa velikom lakoćom penje i silazi niz stepenice, što je jedan od vodećih izazova kod većine današnjih humanoida. Takođe, pored stepenica, robot je sposoban da se kreće bočno, ima nosivost od oko 60kg, otporan je na poremećaje i prilagodljiv je tako da može efikasno da hoda po neravnim i nesigurnim podlogama.


Autor: Nemanja Rakićević